A home away from home

Op 18 januari 2016 lanceerden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de Open Oproep ‘A Home away from Home’: een ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers. Wij hebben ook een ontwerp ingediend voor deze flexibele huisvesting. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen.

Ontwerp

Alle essentiële dagelijkse voorzieningen bieden op één plek is te midden van een vluchtelingencrisis een lastige opgave. Ons ontwerp is dusdanig ontworpen dat men ruimte voor zichzelf krijgt, onderverdeeld in zowel een woon- als slaapgedeelte. Voor de tijdelijke bewoners wordt een thuisgevoel gecreëerd met de noodzakelijke en alledaagse voorzieningen.

Het basisvoorzieningselement, waarvan het globale ontwerp en enkele impressies zijn bijgevoegd, bevat stroom en een schoonwatertank. Qua ontwerp heeft het een hoogte van 1,80m, een diepte van 0,8m en een breedte van 2,5m.
De twee langszijdes zijn respectievelijk de slaapzijde en de woon/eetzijde; een met badkamerelementen (o.a. wastafel, spiegel en kastruimte) en een keukengedeelte (met o.a. spoelbak, kleine koelkast en tweepits kooktoestel).

Aan een zijde van het element zitten uitschuifbare wanden die volledige privacy garanderen en waarbij gebruik wordt gemaakt van flexibele en duurzame
materialen. Om het meermalig en optimaal hergebruik van het element te garanderen is het stootvast, stapelbaar en eenvoudig te installeren. Tevens zullen de materialen geluiddempend en functioneel zijn. Afbraak en slijtage zullen minimaal tot zelfs nihil blijven. Zo zal de verplaatsing niet via een wielconstructie werken, maar middels een soort ‘muisbal’ techniek.

Flexibele indeelbaarheid

Door de flexibele uittrekwanden kunnen er verschillende ruimtes gecreeerd worden, ongeacht de bestaande bouwkundige structuur. Vorm en grootte is aanpasbaar.

Dit multifunctionele meubel heeft tevens een warme uitstraling. Met de toepassing van losse inrichtingselementen, die tijdens transport in het meubel opgeborgen kunnen worden, kan een persoonlijke en weliswaar tijdelijke inrichting gemaakt worden.

Enkele voorname materialen die gebruikt gaan worden zijn; polymeer kunststof met dunne structuren (voor de schuifwanden), de basis van MDF al dan niet in combinatie met geperst karton en een coating van spuitrubber. Verdere materiaalspecificaties moeten in een vervolgtraject nader onderzocht worden.

Het aspect van kosten en productie zijn niet gespecifieerd. Zoals gezegd is een het duurzaam element, welke continu en ook in andere situaties hergebruikt kan worden. Daarom is rekening gehouden met zowel functioneel als esthetisch gebruik. De rechthoekige vorm maakt tevens opslag idealer en efficiënter. Juist deze aspecten, alsmede het gebruik van sterke en innovatieve materialen, wegen voor ons zwaarder dan het garanderen van een lage prijs.

Het meubel is tevens dusdanig ontworpen dat er rekening gehouden is met verplaatsing binnen leegstaande kantoren, zowel gelijkvloers als via het gebruik van een lift. Het meubel zal de thans kille ruimtes aankleden met warmte en uitstraling en in haar noodzaak voorzien.